"Vidéki életünk" - Ráckeresztúron :)

"Vidéki életünk" - Ráckeresztúron :)

Süti, süti, süti

2019. október 11. - Payne86

Szerdán szüreti mulatság volt az oviban.

Volt néptánc előadás, zenés táncolós éneklés a gyerekeknek, szőlő préseléssel egybekötött must kostolás és két csoportban kézműves foglalkozás. Volt kis büfé is, amihez én is sütögettem egy kis sütikét. :) A tánc tetszett a csajoknak, meg a zene is. A mustot viszont meg sem kóstolta Csenge... Talán majd jövőre. Kb egy órát voltunk ott, ennyit bírt Zsebike különösebb lázadás és hiszti nélkül! :P

Kakaós csiga és almás pite:

20191009_104909_1.jpg 20191009_115109.jpg
20191009_133123.jpg 20191009_133110.jpg

 

Kakaós csiga:

  • 75dkg liszt
  • 4ek cukor
  • 1csipet só
  • 2 tojás
  • 3dl langyos tej
  • 1tasak élesztő
  • 12dkg olvasztott vaj

a töltelékhez:

  • 5-6dkg vaj
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor

A tészta hozzávalóit összekeverjük, kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk a duplájára dagadni. A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral, kakaóporral és még egy réteg porcukorral. Végül feltekerjük és 2-3 cm vastagra vágjuk. Én sütőpapírral bélelt tepsire pakolom szorosan egymás mellé, majd 10-15 percig még kelni hagyjuk.180fokra előmelegített sütőbe tesszük, alul-felül sütés programon. Kb 25-30 percig sül, de mindenképpen tűpróbával ellenőrizzük! Ebből a mennyiségből kb 18-20 db csiga lesz! :)

Az almás pite, családi recept alapján készült:

  • 0,5kg liszt
  • csipet só
  • 20dkg cukor
  • 25dkg margarin
  • 1 sütőpor
  • 1 vaniliás cukor
  • 1 kis tejlöl
  • 1db egész tojás
  • 1 tojás sárgája / fehérjével a tetejét kenem meg

Az első 6 hozzávalót összekeverjük, majd hozzátesszük a többit is és jól összegyurjuk. A hűtőbe tesszük kicsit pihenni.

(Ebből a tésztából lehet a lekváros rácsost és a kapros-túróval töltött pitét is készíteni)

Amíg pihen a tészta az almát meghámozzuk és lereszeljük. Jól kinyomkodjuk a levét, majd egy kis cukorral és fahéjjal ízlés szerint összekeverjük. A tészta felét kivajazott tepsibe nyújtjuk, rákanalazzuk az almát, majd a tetejére nyújtjuk a tészta másik felét. Kicsit megszurkáljuk villával, megkenjük a tojás fehérjével és mehet a sütőbe kb 45 percre 180fokon, de tűpróbával ellenőrizzük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jeneicsaladvideken.blog.hu/api/trackback/id/tr215215414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása