Már nem tudom mit mondjak....
Két héttel ezelőtt megint szinte a nulláról kellett feltölteni a baromfiállományt.... :( A vesztesegünk: 4 felnőtt gyöngytyúk kakas, 12 csikre, ebből az egyik egy győnyörű kakas, 6 kacsa és 9 db 7-8 hetes gyöngytyúk... :( Kutyák ahol eddig még soha, átástak a keítés alatt, átugrottak a szomszédba (ahol a kerítés mellé lett hordva vmi fa törmelék, a mi oldalunkon pedig a félig lebontott fatároló... nem volt nehéz feladat...) és a szomszédból vissza a csirkékhez a még mindig nem lebetonozott kerítés alatt.... :,-( Azóta sincs betonozva.... Elől viszont lebetonoztuk a kerítés alatt. Erre pár napja megint hátul volt a Ricco, átugrott az alacsony kerítésen, abszolút nem zavarta a keresztben kifeszített drót a kerítés felett. Szerencsére Csilike lebuktatta és elcsíptem mielőtt hátrament volna.
Jelenleg: 3 liba, 6 kacsa (2mulard /régebbiek/, 4néma), 20 tyúk és 9 gyöngytyúk birtokolja a baromfiudvart. Összesen 38 madár.
Ólat kéne építeni, de jelenleg már az is gond, hogy hogyan hozzuk haza az anyagot hozzá... Eladtuk az alhambrát, a peugeot-n meg nincs még csomagtartó, vontatni sem nagyon akarunk vele.... de muszáj lesz.
Na vontatni sem tudunk vele, vagy legalábbis nem az ingyen és bérmentve bármikor kölcsönkérhető utánfutóval... Ugyanis Imi régi utánfutoja már nem kompatibilis a peugeot-val... Ááááá!
Ha azonban ez nem lenne elég eseménynek, rákaptam a sajtkészítésre, befőztem pár üveg lekvárt és savanyút is tettem már el kb 6-7 üveggel. :)
Sajt:
-2liter házi tej
-kb 0,5 deci ecet
-1-2 csipet só
-esetleges füszer (lila hagyma, kömegy, fokhagyma)
A tejet feltesszök forralni, nem kell lobogva forrnia!
Ha felforrt beleöntjük szép lassan az ecetet, ekkor szépen kezd elválni a savótól a túró.
Szürőbe teszünk egy textil pelenkát és egy szedő kanállal kimerjük a masszát, és lecsepegtetjük.
Óvatosan meg lehet tekerni, csak vigyázat, mert forró!
Ezt követően mehet bele a kiválasztott fűszer.
Mehet is a présbe, (ami akár egy házilag kilyuggatott tejfölös vödör is lehet)
A legvége a sófördő, (ez nem mindig következik be :P kicsit türelmetlen vagyok :))
Íme:
Ez egy elég örömteli dolog volt az elmúlt két hétben! :) Azóta most préselődik a harmadik sajtom, egy köményes! :)
Lekvár és savanyúság:
vegyes savanyú | Mirabella szilva lekvár |
felöltöztetve :) |
Mirabella szilva (fosóka) lekvár:
-kb 1,5 kg szilva
-0,5 kg cukor
-fél citrom leve
-fahéj
A leszedett szilvát megmostam, majd a cukorral együtt ment is a lábosba.
Lefedve, néha megkavargatva, addig fött, amig szépen elvált a szilva húsa a magtól.
Ekkor kiszedtem egy szűrőbe, a levet egyből vissza is öntöttem a lábosba, a gyümölcshúst pedig átpaszíroztam a szűrőn. így a magok fentmaradtak. (ez a legnehezebb/hosszabb része, de megéri minél több gyümölcshúst átpaszírozni) Vissza a tűzre, mehet bele a citrom leve és a fahéj. Addig kell főzni míg a kívánt állagra besűrüsödik.
Ekkor az előre kikészített "steril" üvegekbe mertem a lekvárt, fóliával fedtem és amilyen gyorsan lehet mentek is szépen a dunsztba kihűlni.