Receptáradat folytatás...
Citromos cukkini lekvár:
- 1kg cukkini
- 3db citrom
- 0,5 kg cukor
- 1 csomag 3:1 zselésítő (legközelebb megpróbálom nélküle is)
- 2dl víz
Elkészítés:
A cukkinit megpucolva kis kockákra vágom, majd 0,5 kg cukrot teszek bele, ezt állni hagytam míg levet engedett. A citrom héját lereszelem, a fehér részt levágom, ne legyen keserű, a citromot szintén felkockázom. A zselésítőt elkeverem 2dl vízzel és a cukros cukkinire öntöm. Hozzáadom a citrom reszelt héját és a kockázott húsát, majd lassú tűzőn, fedő nélkül néha megkevergetve főzön 25-30 percig. A cukkini nem fő szét teljesen, ízlés szerint lehet botmixerrel pűrésiteni. Amikor késznek látom, üvegekbe töltöm, fejre állítom 1 percre és mehet polcra/dunsztba.
Cukkini csatni:
- cukkini kb 1kg
- alma 2
- lilahagyma 2-3 db
- barna cukor 30dkg
- mazsola
- gyömbér
- bors
- koriander
- szegfűszeg
- só
- ecet
Mindent felkockáztam és egy lábosba tettem a sóval és cukorral. A fűszereket gézlapba csomagoltam, így könnyen ki lehetett venni. Néha megkeverve míg meg nem puhulnak a zöldségek. Akkor belekerül az ecet és még egyszer felforralom. Akkor jó, ha szépen szétnyílik a csatni az edény alján a fakanál nyomán. Finom fűszeres illat lengte be a konyhát. Üvegekbe tettem és irány a száraz dunszt. Elvileg husok mellé remek, hát majd most kipróbáljuk. :)