Döntöttünk! Maradtak a tyúkok télire!
Szombaton beszereztünk még 6 jércét, nagyjából egyidősek a mi tyúkjainkkal. A fajtájukat természetesen nem kérdeztem meg, csak h 13 hetesek. :P 5 vörös és 1 fehér pipivel lettünk gazdagabbak! Gyönyörű állatok! Kicsit nagyobbak is mint a sajátok, valszi a táp miatt... Legközelebb tovább kapják a kiscsibék a nevelőt. Így most szerény véleményem szerint 8-4 az arány. Tojásunk lesz bőven, így ősszel elkezdhetek tésztázni. Amennyire időm engedi, kicsit elkezdtem utánaolvasni a kistermelői követelményeknek. Nem kivitelezhetetlen a dolog. Nem szükséges a tésztakészítéshez, külön konyha, elég csak külön tárolni az alapanyagokat. :) De természetesen a helyi szabályoknak kell majd megfelelni. Az még nem tiszta, hogy hágy százalékban kell saját alapanyagot használni. Jelen esetben elég e a saját tojás vagy a lisztnek is sajátnak kell lennie. A falugazdász az első lépés, ő állítja ki az őstermelői igazolványt, aztán állatorvos és nébih. Szeretném azt mondani, hogy ez az 5 éves terv, saját tésztakészítés és értékesítés. Nagyon jó lenne ezt megcsinálni, bár még hihetetlen távoli cél, hiszen még csak kétszer csináltam tésztát. :P Sok gyakorlás és menni fog! :D Ki is néztem már magamnak egy szuper kis tésztakészítő gépet. :) Íme:
Marcato Atlas 150 |
Sokan ajánlják, jó minőségű olasz gép. Előszőr is megtanulok kézzel amennyire sikerül, és csak utána szeretném megvenni a gépet. Többféle tésztát is lehet vele vágni. Az alapgép cérna és szélesmetéltet vág a nyújtáson kívül, ehhez vannak még további adapterek:spagetti, eperlevél és ravioli. Illetve az abszolút kézi készítésü csigatésztát szeretnék megtanulni, ahhoz is megvan a speckó felszerelés, mármint nekem még nincs, de létezik! :P :)
Képek:
kaja van | újoncok | tyúkudvar |
kutyik |